Plager som kan være vanskelige å oppdage

Det kan være lett å bli hypokonder når man hører eller leser om symptomer på diverse sykdommer og plager. Om du kjenner deg igjen i noen av dem – eller innbiller deg at du gjør det – så er det slett ikke uvanlig å ville sjekke det opp. Men du vet jo aldri. Kanskje det faktisk er noe alvorlig i veien med deg? Og da er det bedre å sjekke seg en gang for mye enn en gang for lite, uansett om det måtte føles flaut. Det er nemlig ikke alle skader eller sykdommer som melder sin ankomst med en stor fanfare. Noen skader virker ikke så alvorlige med en gang, men blir det senere etter mer slitasje. Og visse sykdommer kan bli verre over tid uten å vise tydelige symptomer.

Ha rutinene inne

Det er mange ting man bør ha en god rutine på å sjekke regelmessig, uansett hvor bra man føler seg. Alle kvinner bør sjekke seg for brystkreft årlig, spesielt over en viss alder. Alle godt voksne menn bør også sjekke om alt er som det skal med prostataen, uansett om man har merket noe unormalt eller ikke. Andre ting som blodtrykk og nivået på blodsukkeret er også smart å sjekke jevnlig, sånn at du eventuelt kan legge om livsstilen om det skulle bli nødvendig. Men det er heldigvis ikke alt du trenger å fysisk fra til legen for å finne ut av. det meste foregår på internett, og det finnes mange tjenester og sider hvor man enten kan lese seg opp på symptomer eller stille spørsmål direkte til leger og annet helsepersonell. Det er veldig viktig å ha god kunnskap om din egen kropp for å holde deg i form.

Følg med på kroppen din

Det er også mulig å ha en vanlig legetime uten å forlate huset. På https://kry.no/ kan du enkelt starte en videosamtale med en av legen og forklare hva problemet er eller få svar på spørsmål du lurer på. Det er ikke alt som må sjekkes fysisk, i mange tilfeller holder det at legen kan se deg og bli fortalt det han eller hun trenger om tilstanden din. Det kan også lønne seg å bli bevisst på dine egne vaner og rytmene til kroppen din. Har du merket noen forandringer i det siste med for eksempel søvn, avføring, kondisjon eller kroppstemperaturen din? Har du langvarige eller hyppige smerter steder du ikke har hatt vondt tidligere? Eller har forkjølelsen din vært ekstra kraftig og vart lenger enn normalt? Da bør du antageligvis finne ut av hva det er så tidlig som mulig.