Helse, mosjon og sport

Er sport sunt?

Flere brå dødsfall innen toppidretten de siste årene har fått folk til å spørre om trening egentlig er så sunt. Samtidig virker det som om fysisk mosjon i befolkningen blir stadig mer polarisert, i den forstand at en god del av oss trener mye og hardt, mens mange rett og slett ikke mosjonerer i det hele tatt. Så hva er best for kroppen din?

Sannheten er at du ikke på noen måte trenger å tenke på toppidrett og prestasjoner for å få en god fysisk effekt av trening. Tvert imot kan tøff trening ofte gi større risiko for sykdom og skader, særlig for de aller yngste og de aller eldste. Det som imidlertid er utrolig viktig er å få til litt fysisk aktivitet hver dag, så du slipper å utsette deg selv for unødig risiko og tidlig aldring av viktige organer.

Hvem trenger blodslit?

Det er ikke sånn at noen trenger å halse opp bakken mens snørr og sikkel renner, med mindre de har et ekstremt konkurranseinstinkt og må delta i konkurranser for å få noe utbytte av treningen. Å være fysisk aktiv med moderat belastning i kortere perioder noen dager i uka, er mer enn godt nok for de aller fleste.

Treningen må ikke være overdrevent hard for at du skal lykkes. For helsens del kan det være like greit å ta det litt mer med ro. Moderat belastning og små bolker med aktivitet, vil bidra til at du nærmer deg målet om å komme i bedre form. Særlig for den som bare har sittet på sofaen i lang tid, skal det veldig lite til for å komme i mye bedre form.

Trim og utseende

Mosjon er viktig for å føle seg vel, og gir produksjon av hormoner som gir deg større følelse av velvære. I tillegg kan trening hjelpe deg å bli kvitt de kiloene du lenge har ønsket å få vekk. Men visste du at trening også forandrer utseendet ditt på andre måter?

Når du går ned i vekt, er det nemlig ikke bare fettet rundt mage, hofter og lår som forsvinner. Du får et mer definert ansikt, som ofte vil gjøre deg mer attraktiv. I tillegg kan du regne med å få bedre hud og penere negler. Med jevnlig trening vil også hår og skjegg få en helt annen glød. Du kan selvfølgelig fortsatt trenge å bruke litt god skjeggolje eller en god sjampo for å få den looken du vil ha, men mye vil være gjort bare ved å få kroppen din i form og balansen av hormoner på plass. Trening transporterer giftstoffer ut av kroppen og er derfor veldig velegnet til å gi deg en sunnere, mer naturlig og sexy og fresh look som vil vekke oppsikt.