Helse/Trening/Sport

Dette har gjennom hele historien vært et samtaleevne, såvel blant menigmann, som akademikerne som lærer seg å lære bort.

Her er det sjeldent du finner et eneste fasit svar. Mye avhenger av egen fysisk helse. Hva trenger du? Hva vil du? Hvilket nivå er du på.

Fellesnevneren er vel at du i utgangspunktet ikke skal ende opp med dårligere kropp eller helse enn det du hadde ved et gitt utgangspunkt.

Nå skal det jo sies at så godt som all behandling eller trening i dag overhodet ikke er gratis, så hjelp fra steder som centum.no for å finansiere slikt er jo en velkommen gave for de som trenger det.

For til syvende og sist så er det jo deg, din kropp, din helse og din daglige velvære vi snakker om her.

Men her er det jo da også at veiene kanskje skiller seg litt avhengig av personlige behov og ønsker.

• Helse
Alt i fra helsekost, alternative behandlingsmetoder eller normal kosthold ligger innen dette feltet. Igjen veldig forskjellig fra person til person hva reelt behov er. Man kan utforske nye grener, eller holde seg til ting man har prøvd før.

Det viktigste er jo at man oppnår et resultat som er fordelaktig for kropp og sjel. Og det skal ikke veldig mye testing til før du kjenner om ting hjelper eller ikke.

Man skal selvsagt også holde god kommunikasjon med en eventuell fastlege for å forsikre seg om at det man eventuelt vil prøve ikke er direkte farlig eller forverrende for en pågående tilstand.

• Trening
Hvor mye trening trenger jeg?

Det viktige å huske på innen trening er at litt alltid er bedre enn ingenting.

Bare ved å sitte mindre og kanskje bevege deg litt mer om dagen, kan du faktisk oppnå helsemessige fordeler.

30 minutter om dagen i 5 dager i uken, fordelt på 10-minutters sesjoner kan være behjelpelig for å oppnå disse godene.

Start sakte

Avhengig av om du har trent før eller ikke eller har vært stillesittende over lengre tid, anbefales det å gradvis bygge opp til disse aktivitetsnivåene. I stedet for 30 minutter gange 5 dager i uken, kan du for eksempel starte med 5 eller 10 min pr dag og bygge opp derfra.

Om man er mer ute etter vekttap, så kan man med mer intens trening, 150-300 minutter pr uke ganske raskt kunne både se og føle effekten av et slikt treningsprogram.

Hvor mange dager i uken skal jeg trene?

Flere studier viser at man ved å kjøre intensive økter i helgene kan oppleve samme resultat som mindre intensive daglige økter spredd ut over uken. Men å spre treningsøktene dine over tre eller flere dager i uken kan imidlertid bidra til å redusere risikoen for skader og holde energinivået oppe hele uken.

• Sport
Så fort man kalle trening sport så er man på et litt annet nivå enn den vanlige mannen i gaten. Her vil man gjerne få profesjonell oppfølging av trenere og andre for å spesialisere din kropp inn i mot det du virkelig har lyst til å satse på.