Historien om demens

Demens er dessverre noe som rammer veldig mange av oss, og vi har fortsatt ikke funnet opp noen perfekt kur mot det. Mange rammes i høy alder, men i noen tilfeller dukker symptomene opp allerede rundt pensjonsalder. Heldigvis er demens en sykdom som kommer sakte men sikkert, og man kan ofte oppdage det tidlig nok til å prøve å tilrettelegge for en best mulig livsstil for den som er rammet. Allikevel kan det være veldig vanskelig for venner og familie å se en person man har kjent hele livet miste seg selv litt og litt. Vi har forsket lenge på denne sykdommen og gjort fremskritt, men det er fortsatt langt igjen å gå – og vi har gjort noen feil underveis.

Synet har forandret seg

Akkurat som med det meste annet her i livet er det mange feller å gå i når det kommer til demens. Allerede i det sjuende århundre skrev greske filosofer om demens, men på den tiden visste vi mye mindre enn vi gjør i dag. Vi skal ikke lenger tilbake enn 1600-tallet for å se at visse i kirken mente demens var en straff for arvesynden, og det ble nok også behandlet deretter. Det å bli senil var dessuten mye mindre vanlig før enn det er i dag, siden det var langt fra like mange som klarte å nå en så høy alder at symptomene ble ordentlig tydelige. Man er fortsatt uenige i om det å bli dement i teorien er en uunngåelig ting om man bare blir gammel nok, eller om det kan klassifiseres som en egen sykdom mange av oss aldri ville fått uansett hvor lenge vi lever.

Hva kan jeg gjøre for en dement?

Har du en eller flere personer i familien som er rammet av demens? Det finnes medisiner man kan ta som kan hjelpe mot noen av symptomene, men det finnes dessverre ingen permanent vei tilbake. Det man derimot kan gjøre er å prøve å gi den som er rammet et så godt liv som mulig resten av tiden. Et behagelig og trygt hjem kan gjøre lidelsen lettere å leve med, og en stol eller sofa som er god for ryggen vil senke stressnivået – som kan hjelpe personen med å fokusere. Dessuten kan både det å være mye sosial og snakke med nære bidra til å vedlikeholdet sinnet, og mentale øvelser som kryssord og annen hjernetrim er også påvist å være sunt for de som er rammet. Mange mener også at et aktivt hode i ung alder kan være med på å hindre demens senere i livet.