Nordmenn er født med ski på beina, eller i alle fall sies det så. De to plankene som gjør det lettere og raskere å bevege seg over snøkledde landskap har vært med oss i årtusener. Det er usikkert akkurat hvor de første skiene oppstod, men de eldste man har funnet stammer henholdsvis fra Russland, Sverige og, sist men ikke minst, Norge. Det som en gang kun var et fremkomstmiddel har etter hvert utviklet seg til diverse sportsgrener, og TV-en står nesten alltid på i norske stuer når det er mesterskap eller olympiske vinterleker på gang.
Helsefordeler ved skigåing
Det fins flere måter å stå på ski på, men man pleier som regel å skille mellom langrenn, som benytter seg av bortover-ski, og alpine skityper, som slalom-ski og twintip-ski, hvor avstandene tilbakelegges vertikalt. Begge har mange av de samme helsegevinstene. Langrenn fokuserer mer på kondisjon, mens alpine skisporter styrker lår- og setemuskulaturen.
Generelt sett er all fysisk aktivitet bra for helsen, så lenge man ikke overdriver. Det å gå på ski er en flott øvelse for utholdenhet og koordinasjon, men det fins også en rekke andre helsebringende effekter relatert til skisport.
- Propriosepsjon er evnen til å føle hvor de ulike kroppsdelene befinner seg på enhver tid og til å utføre bevegelser på kortest mulig tid. Når man går på ski må man være veldig var på at små bevegelser i kroppen kan føre til store bevegelser i fart på skiene, og dette er med på å styrke propriorepsjonen. Evnen har en tendens til å bli svakere med årene, men de som går på ski forebygger dette.
- Skigåere har ofte sterkere skjelett og ledd enn de som ikke går på ski. Beinene forsterkes gradvis ettersom de må tåle høy spenning når man skifter tyngdepunkt i svinger. Det samme gjelder knærne, som også styrkes betraktelig av tyngden de må tåle mens de er i bevegelse.
- Balanse og kjernemuskulatur forbedres også av skigåing. Dette er fordi kjernemusklene alltid er i aktivitet når kroppen jobber med å holde seg i balanse.
- Når man står på ski i nedoverbakke er kroppen konstant i squat-posisjon. Dette gjør ofte en skitur til en skikkelig bein-økt, siden man trener både inner- og yttersiden av lårene, hamstrings, quadriceps og og setemuskulaturen. Man kan med god samvittighet hoppe over en “leg day” på treningsstudioet etter en lang dag i bakken.